11 Şubat 2014 Salı

Papağan Çiğbörek - Eskişehir

Türkiye'de en sevdiğim şehirlerden biridir Eskişehir. Düzenli yapısı, üniversitelerle birebir entegre olmasıyla çok hareketli bir şehirdir. Son gidişimizde buradan da bir kaç yer tanıtmak farz olmuştu. Tabiiki ilk tanıtacağım yer de Çiğbörekçi olmalıydı.
İlk önce şunu bir açıklığa kavuşturalım, Çiğbörek mi Çibörek mi? Aslında Çibörek ama genelde Çiğbörek diye yazılıyor, o nedenle bende böyle devam ediyorum yazıya.
Eskişehir'e gittiyseniz çiğböreğinizi yiyeceksiniz ama bu çiğböreği eritmek için gidin Doktorlar Caddesi'nde bir yürüyün, Porsuk çayı etrafında bir gezinti yapın, hatta çayda gezinti için özel tekneler var, onlardan birine binip gezin.
Hele hava güzel olunca Eskişehir'de gezmenin tadı başka oluyor.
Özellikle son gidişimizde Kent Park'ı gördüm, hakikaten 10 numara park yapmışlar. Aslında herşey yapay ama o kadar güzel dekore edilmişki hayran olmamak elde değil. Yapay gölün içinde koca koca süs balıkları yüzüyor, onları izlemek ayrı bir zevk.
Ayrıca yapay bir plaj bile var bu parkın içinde, orada herkesin köprüde sizi izlemesiyle açıkhava şovu gibi olsada yinede güzel bir hizmet :)
Gelelim biz çiğböreğimize.


Eskişehir'de çiğbörek denince ilk akla Papağan gelir, benim içinde gelenektir bir nevi. Eskişehir'e her gelişimde Papağan'a uğrar çiğböreğimi yerim. Papağan Çiğbörek 1975 yılında Mustafa İbek tarafından kurulmuş. Papağanın uzun ömürlü bir hayvan olmasından dolayı ismi Papağan koyulmuş. Mustafa İbek'in vefatından sonra eşi işletmeye başlamış dükkanı.
Genelde Papağan her zaman doludur. Zaten bulunduğu yere Eskişehir'in göbeği desek yanlış olmaz. Ben de gittiğimde sıra vardı. 10 dakika bekleyerek yerime kuruldum. Mekan küçük bir mekan, toplasan 30 kişi ancak girer. Yazın dışarıda da oturma şansı oluyor. Öyle çok rahat rahat kurulup yerim diye düşünmeyin, tabureye oturup yiyorsunuz. Zaten hemen yiyip kalkın, başkasına da sıra gelsin :)


Çiğbörek bir Tatar böreğidir aslen. Genelde içe konulan malzemenin çiğ olmasından dolayı adının çiğbörek olduğu zannedilir. Fakat aslında Tatarcada "ciy" güzel anlamına gelmektedir. Bir nevi güzel börek anlamına geliyor yani.
Aslında bakınca yapılışı çok kolay gibi görülür ama mekandan mekana o kadar değişirki tadı. Hamurun inceliğinden kullanılan kıymaya, kızartılan yağdan kızartıldığı süreye kadar çok etkileyen faktör var ve bu yüzden herkes güzel yapamıyor.


Çiğböreklerimiz geliyor. Tabağımızda 5 adet oluyor ve tane fiyatı 1.5 TL. Toplam 7.5 TL porsiyon fiyatı oluyor yani. Oldukça güzel görünüyor. İçinde soğanlı-kıymalı harç oluyor sadece. Ben şahsen çiğböreğin dışının çok yağlı olmasını istemem. Yağı iyice emmesin, o zaman çok ağır oluyor. Bana gelende tam istediğim gibiydi.


İçini de çekelim çiğböreğin, ne demek istediğimiz anlaşılsın. Yemeye başlayınca içinden suyunun aktığını göreceksiniz. Bunu genelde yağ zannederler ama öyle değil. O su asıl olay zaten. Et kendi suyunu salıyor ve eşsiz et suyu ortaya çıkıyor. Açıkçası 1 porsiyon bazılarına fazla gelebilir ama bana kalsa 2-3 porsiyon daha yerim. Çiğbörek benim için öylesine lezzetli bir börek.
Sonuç olarak Eskişehir'e gelince yapılması gereken şeylerden biri çiğbörek yemek. Papağan Çiğbörek'te bu konuda yıllar içinde haklı bir ün edinerek denenmeyi hakediyor.

Afiyet olsun.

Papağan Çiğbörek Salonu
Köprübaşı Cad. Yalbı Sk. No:5
Odunpazarı / Eskişehir
Tel : 0222 2314362
http://www.papagancigborek.com




5 yorum:

  1. Harika kesinlikle buraya gitmeliyim....

    YanıtlaSil
  2. birde Eskişehir Çiğbörek evi var Hasan Polatkan Cad.de orayıda tavsiye ederim

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Gürcülerin ğvezeli , Rusların peraşki dediği çiğbörek benzeri bir börek var oda çok güzel... gebze de gürcü kafe de yedim :)

    YanıtlaSil